Edisi Cuci Mata

Tuesday, October 11, 2011

Finally....Yihah!!!

As salam....

Huhu....tgk tittle N3 Ayu mcm ada yg menyeronokkan je. apa dia yg happy sgt tu yek? Hm...nak tau ke? Finally Ayu berjaya gak buat macaron sendiri. Yihah!!! Sronok sgt sbb akhirnya Ayu tau camne nak buat macaron. makan dah...belek resepi pun dah. belek gambar toksah cakapla. so now dah tiba masanya Ayu blajar buat lak. t'ingat K.Min & K.Jamie pernah menyangka yg Ayu buat macaron s'diri masa Ayu share my review ttg macaron yg Ayu beli thru on9. kali ni...Ayu realisasikan sangkaan mereka tu :D.

Dan sabtu bebaru ni adalah hari yg ditunggu2. Ayu pi macaron class kat damansara with my cousin...Mas. Fee nya dibeli thru groupon. masa Mas ajak Ayu pi kelas tu, Ayu mmg nak pi cuma agak keberatan sbb tak tau jalan nak ke sana. tapi bila dia pelawa pi dgn dia & dgn baik hatinya dia nak belanja Ayu untuk fee kelas tu, Ayu dgn tangan t'buka menerimanya. thank a lot Mas....akak really appreciate it! So Mas pun set schedule on 8 Oct sbb dia nak lepaskan musim beraya dulu.

Hm...Apa perasaan Ayu masa pi class kelmarin? So excited! maklumla...ni 1st time Ayu attend baking class tentula rasa teruja tu lain mcm. Hahaha...kan Ayu nak blajar antara dessert yg mahal reganya. risau gak klu tak m'jadi. my 1st impression masa sampai kelas tu adalah...tenang & bersih! hehehe...mmg kelasnya bersih sgt. yela...nak handle baking class mesti la tempatnya kena bersih kan. baru org confident nak blajar. selain tu Ayu suka dgn suasananya yg tenang. chefnya pun baik...sedia disoaljawab oleh para pelajarnya.

Maka....ni la antara aksi kami masa kat kelas aritu...



ni la baking kelasnya....


ni lak tempat kita org b'silat. bersih,kan? hm...bestnya klu dapur umah ayu luas camni.isk...



masa ni chef tgh demo. m'geletar tgn Mas masa memula disuruh pipe adunan mac tu. hehehe...

bila dah tgk chef buat...tiba la turn kita org lak kena buat s'diri sambil dipantau oleh chef


the ingredients...


sempat posing lagi sdgkan org lain dah start enjin


kacau Mas jgn xkacau


Mas dah semkin expert m'pipe adunan mac. dah tak m'geletar tgn cuma tang tanduk tu je still ada skit. xpe Mas...keep on practice & practice! klu dah practice tu maknanya kena la buat mac kan? klu buat tu jgn lupa cecalling akak eh :D


Tapping time!!! Mas paling suka part ni. b'gegar meja tu dibuatnya coz Mas seboleh mungkin nak bagi tanduk kat mac tu turun :D


setelah siap dimasak...masih ada yg b'tanduk tp ada improvement la. kita org buat ala2 kedekut, small size kekdahnya. mohtip?? supaya kita org leh bwk balik mac dgn banyaknya :D


nsb baik m'jadi kakinya. sila abaikan jejariku yg tak runcing tu ye


kwn segroup kita org...K.Iza boh filling stoberi jem


Ni lak macaron hasil tgn kami


kita org buat mac perisa stoberi


geng semeja kita org lak buat perisa cekelat


the combination...


antara hasil rembatan Ayu utk ditapau...

Lastly kami dibenarkan bwk balik 10 ketul sorg. okla tu sbb dlm kupon dia mention leh bwk 6 ketul sorg. maybe memasing dpt buat byk so ada extra. lucky us! b4 that Mas ada tanya, pasni nak pi kelas apa lagi? Hm...Ayu rasa mcm nak pi chocolate class lak. sbbnya....Ayu suka mkn cekelat! yum...yum...yum...lagipun cekelat ada commercial value. mana la tau satu hari ni nnti Ayu nak buat part time jadi p'buat handmade cekelat ke, sape tau kan....


So Mas...klu ada kelas yg menarik utk disertai pasni, jgn lupa roger akak eh ;D

p/s : mana pic Ayu? huhu...xyah le boh pic Ayu ek. lgpun pic Ayu byk kat dlm hp Mas. ckupla sekeping tu je ada Ayu :)



5 comments:

  1. sila tunggu gambar anda.. line tgh tak clear.. hehe..

    ReplyDelete
  2. huhu...xyah la mas.buat rosak N3 je nnti.hahaha....

    ReplyDelete
  3. hehe...meh sini..meh sini...

    ReplyDelete
  4. hi ayu... pekabor..? bestnya tgk ayu kelas macaroon..alahai..jelesnya... dh lama teringin nk join...

    ReplyDelete